Сексоложката Илашчук е посланик на Украйна в София

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев прие днес, както е по протокол, копие от акредитивните писма на новоназначената посланичка на Украйна в България Олеся Илашчук.

И в официалния сайт на украинската дипломатическа мисия у нас Илашчук вече е посочена като „извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Република България“.

В края на миналата година медиите в Киев излязоха с редица критични публикации за новата посланичка. „Європейська правда“ излезе със заглавие, че тя е „сексоложка без никакъв опит в дипломацията“.

Изданието отбелязва, че в миналото си Олеся Илашчук се е представяла като „клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант“, както и като „специалист в обработката на скъпоценни камъни“.

Украинското външно министерство отговори на медиите в Киев, че Илашчук притежава диплома с отличие по специалността „Краезнание“ от катедра „Международни отношения“ на Факултета по история, политически науки и международни отношения на Чернивския национален университет. Освен това има квалификация на специалист по международни отношения, преводач и владее английски език.

Има подозрения, че Илашчук разчита на покровителството на ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак, съобщи през януари украинската редакция на Радио Свобода.

„Предполагам, че основният критерий, който е бил приложен при определянето на този кандидат, е личното познанство, личната близост и, очевидно, лоялността“, коментира тогава пред Радио Свобода бившият посланик на Украйна в САЩ (2005-2010) и Франция (2014-2020) Олег Шамшур.

Четете още

Избор на редактора