Сербезова уволни директора на „Пирогов“

Здравният министър проф. Асена Сербезова уволни директора на „Пирогов“ – проф. Иван Поромански. От здравното ведомство уточниха, че причината е в констатирани нарушения в управлението на най-голямата болница за спешна помощ у нас.

Две последователни проверки е извършило министерството през последните четири месеца в болница „Пирогов“, а резултатите от тях са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.

Задълженията на здравното заведение към доставчици към края март тази година надхвърлят 16 млн. лева. Това бе причината МЗ да назначи прокурист в „Пирогов“.

Проверките на МЗ са назначени след серия от сигнали, в които се твърдило, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

Проф. Иван Поромански бе назначен за директор на „Пирогов“ от служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г.

Сега, на негово място временно, до провеждането на конкурс, длъжността ще изпълнява д-р Валентин Димитров. До момента той е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.

 

Четете още

Избор на редактора