СЗО сложи край на ерата КОВИД-19

Световната здравна организация (СЗО) отмени глобалното извънредно положение, въведено заради КОВИД-19, предаде Ройтерс.

Според СЗО болестта е престанала да представлява спешна ситуация за световното здравеопазване.

Новината е важна стъпка към излизането от пандемията, която отне живота на над 6,9 милиона души, причини тежки сътресения в световната икономика и се отрази тежко на хората и обществените отношения.

Кризисният комитет СЗО за първи път обяви, че КОВИД-19 предизвиква най-високо ниво на тревога преди повече от три години – на 30 януари 2020 година. Този статут помага за фокусирането на международното внимание върху заплахата за здравеопазването, както и за засилването на сътрудничеството в създаването на ваксини и протокол за лечение на заболяването.

Отмяната на тревогата е знак за напредъка, който светът постигна в тези сфери, но КОВИД-19 ще продължи да е сред нас дори и вече да не предизвиква такова ниво на тревога, заяви СЗО.

„КОВИД-19 промени както света, така и самите нас. Така и трябва да бъде. Ако отново изпаднем в положението, в което бяхме преди появата на коронавируса, това би означавало, че не сме си научили уроците и че сме предали бъдещите поколения“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

По данни на СЗО смъртността от коронавируса се е забавила. По време на пика на пандемията през януари 2021 г. седмично имаше над 100 000 смъртни случая, а през седмицата от 17 до 23 април жертвите на заболяването бяха малко над 3500.

СЗО не обявява началото, нито края на пандемиите, въпреки че през март 2020 г. започна да определя разпространението на коронавируса като пандемия.

Миналата година американският президент Джо Байдън заяви, че пандемията е приключила. Подобно на редица други държави, най-голямата световна икономика започна да отменя извънредните мерки заради разпространението на коронавируса в страната.

През април миналата година ЕС обяви, че извънредната фаза на пандемията е приключила, а през декември регионалният директор на СЗО за Африка д-р Матшидисо Моети каза, че е време целият континент да премине към рутинен контрол на разпространението на коронавируса.

Отмяната на извънредното положение би могло да означава, че се слага край и на мерките за международно сътрудничество и финансиране на борбата с пандемията или че фокусът ще се премести другаде. Много страни вече се адаптираха към това положение, защото в редица региони пандемията отшумя, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора