Симеон изпрати последния гръцки крал Константин

Симеон Сакскобургготски бе част от голямата група европейски монарси и техните семейства, които присъстваха вчера на погребението на бившия гръцки крал Константин.

Хиляди хора се събраха в Атинската митрополия за погребението на 82-годишния Константин. Тялото му беше поставено за народно поклонение от 6:00 сутринта в понеделник в митрополията на Атина. Тълпи от хора от много части на Гърция се наредиха дълго време пред параклиса на Свети Георгиос, за да се сбогуват с Константин Гликсбург.

Ковчегът беше поставен на подиума, а отпред – на маса и върху сини и червени възглавници – медалите на Константин, предават гръцките медии.

Тримата синове на бившия цар Константин се сбогуваха с баща си видимо трогнати, а гостите бяха разчувствани от трогателното слово на големия син Павлос.

Около 11:30 ч. в Метрополията пристигна почетният крал на Испания Хуан Карлос със съпругата си и сестрата на бившия крал Константин, кралица София и двете им дъщери Елена и Виктория – Федерика. Испанският крал Фелипе, заедно със съпругата си кралица Летисия, също присъстваха в катедралата на погребението.

На стълбите на Метрополията най-големият син на бившия гръцки крал ги посрещна. Към семейството на бившия крал Константин се присъединиха и крал Вилем-Александър от Нидерландия със съпругата си кралица Максим, принц Хокон от Норвегия, както и принц Алберт от Монако и великият херцог Анри от Люксембург.

В Атинската митрополия присъстваха още кралицата на Швеция, кралят на Белгия Филип и кралица Матилда. Гръцките медии обявиха Симеон Втори като „бившия цар на България“.

Четете още

Избор на редактора