Симеон прие във Врана скандалния руски митрополит Антоний

Симеон II Сакскобургготски, в качеството си на предстоятел на Царския дом на България, е приел в двореца във Врана Волоколамския митрополит Антоний. Председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия бе в България за участие в тържествата по повод 70-годишнината на Подворието на Руската православна църква, съобщават на своя официален интернет сайт от Московската патриаршия.

„На срещата присъстваха посланикът на Руската федерация в Република България Е.В. Митрофанова, временно изпълняващ длъжността заместник-председател на ОВЦС протойерей Игор Якимчук, предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев) и помощник-председателя на ОВЦС свещеник Александър Ершов“, става още ясно от публикуваната информация. Към нея има и снимки, на които се запечатани моменти от срещата.

На срещата бил изтъкнат личния принос на Симеон за укрепване на отношенията между руската и българската православна църква. От своя страна Симеон II предал поздрави и най-добри пожелания на Негово Светейшество патриарх Кирил, става ясно от съобщението на сайта на московската патраршия.

На 6 декември Митрофанова предизвика напрежение, след като посети литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“, известна като Руската църква в София. Граждани посрещнаха Антоний с протести пред Божия дом, скандирайки „Убийци“ и „Тук не е Москва“. „Протестираме, защото това е върховна наглост. По време на война да служат служба за победа на Русия“, заявиха недоволните.

Четете още

Избор на редактора