Симулатор на сайта на ЦИК показва как да гласуваме с машина

Симулатор на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как се гласува чрез машина. Той е достъпен за всички граждани, които искат да упражнят машинното гласуване, за да са подготвени за изборите за народни представители на 2 април.

Симулаторът на машинно гласуване се намира в дясната част на сайта на ЦИК. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина. На нея е изписано „Избори за Народно събрание 2 април 2023 г.“ , както и „Поставете картата в долния отвор на машината“. „Картата“ се намира в горния ляв ъгъл на екрана. С мишката тя трябва да се премести до „отвора“ на машината. На устройството ще се появи бюлетината със списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им.  Има и опция за връщане назад, за да бъде променен изборът. За избор на преференция са посочени и примерни номера на кандидати в дясната страна на бюлетината. След избора, има опция „Преглед“, която се намира в най-долния десен ъгъл на бюлетината.

В случай че не е отбелязана партия, коалиция или независим кандидат, опция „Преглед“ връща обратно към „бюлетината“, за да бъде направен избор. Ако изборът вече е направен, натискайки опция „Преглед“, се появяват  две възможности – за гласуване или за промяна на избора. При „Промени избора“ избирателят се връща отново към бюлетината.  Ако е избрана опция „Гласуване“, вотът е упражнен и избирателят получава бюлетина от машинно гласуване, която трябва да се постави в прозрачната кутия за бюлетини от машинно гласуване, която е визуализирана в лявата страна на екрана.

Четете още

Избор на редактора