Син на имигранти е новият първи министър на Шотландия

Шотландският министър на здравеопазването Хумза Юсаф ще бъде новият първи министър и лидер на управляващата Шотландска национална партия (ШНП). Той ще наследи на поста Никола Стърджън, която подаде оставка в средата на февруари след осем години на поста. Юсаф надделя не само за поста първи министър на Шотландия, но се пребори и за лидерското място в партията. Негови основни опоненти бяха министърката на финансите Кейт Форбс и шотландската депутатка Аш Реган.

След избора 37-годишният син на имигранти от Южна Азия става и първият небял ръководител на правителството на Шотландия. Юсаф е в шотландския парламент от 2011 г. и е съюзник на Стърджън. Заемал е различни правителствени постове. Неотдавна той беше подложен на критики заради това, че като министър на здравеопазването не се е справил с пандемията от коронавирус, пише „Дойче веле“.

Наследникът на Никола Стърджън сега има задачата да обедини не само страната, но и партията. Предизборната кампания беше доминирана от теми като еднополовите бракове, правата на транссексуалните и абортите.

Партията е разделена по въпроса за нов референдум за независимост от Великобритания. Британският Върховен съд вече отхвърли шотландското искане за провеждането на нов референдум по въпроса.

Актуално проучване показва, че един нов референдум би повторил резултата от допитването през 2014 година, когато 55% от шотландците гласуваха за оставането на страната в Обединеното кралство. Последва Брекзит и привържениците на идеята за отцепване се увеличиха, но сега изглежда отново намаляват, посочва агенция „Блумбърг“.

Четете още

Избор на редактора