Сиренето менте поскъпва най-сериозно

Най-вредните храни поскъпват най-сериозно у нас. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Имитацията на сирене и други нискокачествени храни на по-достъпни цени бележат най-високо поскъпване през последните месеци. Имитиращият сирене продукт е в Топ 3 по поскъпване в България. Цената му на едро от 25 февруари досега е нараснала с над 29% – от 3,97 на 5,14 лв./кг на едро. Явно основна причина за големия скок е нарастващото търсене от все повече обедняващите потребители, които вече не се вълнуват от качеството на храната.

При истинското сирене и кашкавала тенденцията също е озадачаваща. Независимо от факта, че и двата продукта се произвеждат от мляко, за периода кравето сирене поскъпва с 28% на едро – от 8,65 на 11,04 лв./кг, а кашкавалът „Витоша“ – с 18% от 13,66 на 16,18 лв./кг. Може би в случая нарастването на цената на кашкавала се задържа от по-слабото му търсене.

Сред 12 основни бакалски стоки в потребителската кошница, освен имитацията на сирене, на стоковите борси в челната тройка с най-висок ръст на цените са и олиото и захарта. Спрямо 25 февруари, деня след началото на руската инвазия в Украйна, олиото на едро у нас е по-скъпо с цели 40%, тоест с лев и 40 стотинки. Поскъпват също пилетата и евтините кренвирши, сочат данните.

 

Четете още

Избор на редактора