Сиромах изгоря за 10 лева рушвет на катаджия

Условна присъда получи от Врачанският окръжен съд И. М. за това, че опитал да подкупи полицай. Съдът го призна за виновен в това, че през май м.г. във Враца дал 10 лв. на старши полицай от Районното управление, за да не му състави акт за установяване на административно нарушение.

При полицейска проверка полицаят установил, че в оборудването на лекия автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от подсъдимия, липсват аптечка, триъгълник и светлоотразителна жилетка, а пожарогасителят не бил преминал технически преглед, което е административно нарушение по Закона за движение по пътищата.

Полицаят уведомил И. М., че ще му състави акт за допуснатите нарушения на закона и отишъл в служебния автомобил за съставянето му. През отворения прозорец на служебния автомобил подсъдимият подал на проверяващия документите за платена застраховка „Гражданска отговорност“, като вътре в тях бил поставил 10 лв. и при подаването казал: „Ето ми гражданската и да се почерпите…”.

Полицаят взел документите, видял банкнотата, но не приел подкупа. Той веднага се обадил в районното управление и изчакал идването на дежурната оперативна група, която документирала случая.

За извършеното престъпление съдът наложи на И. М. наказание една година лишаване от свобода и глоба от 500 лева в полза на държавата. Съдът отложи изтърпяването на наказанието му с изпитателен срок от три години.

Четете още

Избор на редактора