Сиромашко лято. Над 30° през уикенда

Във Франция лятото се завръща с температури до 30 градуса след седмици на много мека есен, съобщи ДПА.

През предстоящия уикенд в югозападната част на Франция може да се очакват температури от 27 до 30 градуса, съобщава метеорологичната служба Метео Франс. В районите по границата с Испания температурите могат да надхвърлят 30 градуса, предаде БТА.

Топлият въздух от Канарските острови и Иберийския полуостров е причина температурите да се 4-5 градуса по-високи от средните за този сезон. През последните дни на редица места бяха счупени температурни рекорди.

Необичайно топло бе в четвъртък и в Испания – на места термометрите отчетоха над 30 градуса по Целзий, а Националната метеорологична агенция AEMET прогнозира, че това може да е най-топлият октомври, откакто се води такава статистика, предаде Ройтерс. AEMET съобщи, че всеки ден от месеца, с изключение на 1 октомври, е бил по-топъл от обичайните за сезона.

В южната част на Испания, в град Морон де ла Фронтера, температурата е надхвърлила 34,5 градуса по Целзий, а в градове като Кордоба и Севиля е имало горещини от над 30 градуса.

В традиционно по-хладната и дъждовна Страна на баските в северната част на страната температурите също бяха около 30 градуса по Целзий, като в крайбрежния град Сан Себастиан.

Както Meтео Франс подчертава в прогнозата си, вълната от по-топло време идва на фона на все по-осезаемите климатични промени. Топлинните вълни не само стават все по-чести и интензивни, но и се появяват както по-рано, така и по-късно през годината, като например тази седмица.

Хора на плаж в Капбретон, Югозападна Франция, в четвъртък

Четете още

Избор на редактора