Си Цзинпин отива в Москва. По покана на Путин

Китайският президент Си Цзинпин ще посети Русия от 20 до 22 март, за да демонстрира явната си подкрепа за руския президент Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на китайското външно министерство.

Кремъл също обяви в изявление днес визитата, като каза, че тя е „по покана на Владимир Путин“.

Си и Путин ще обсъдят „въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай“. Те ще обменят и мнения „в контекста на задълбочаващото се руско-китайско сътрудничество на международната арена“, съобщи Кремъл.

Двамата лидери ще подпишат и „важни двустранни документи“, се казва още в изявлението.

Китайският президент Си Цзинпин ще обмени мнения по важни международни и регионални въпроси с руския си колега Владимир Путин при визитата му в Русия, съобщи министерството на външните работи на Китай.

Целта на визитата е да задълбочи още повече двустранното доверие, каза на пресконференция говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, предаде Ройтерс. Той поясни, че пътуването на Си до Русия ще бъде едно пътуване на приятелството, сътрудничеството и мира, предаде Синхуа.

Китайското външно министерство и Кремъл по-рано съобщиха, че Си ще направи държавно посещение в Русия от 20 до 22 март по покана на руския президент Владимир Путин.

Ройтерс отбелязва, че посещението става в момент, когато Китай предлага да посредничи за мира в Украйна – усилия, които се посрещат със скептицизъм от Запада предвид демонстрираната подкрепа на Пекин за Русия.

Китай до голяма степен се представяше като неутрална страна във връзка с войната в Украйна, но през последните месеци засили връзките си с Москва, припомня АФП.

Миналия месец Пекин публикува документ от 12 точки, в който призовава Москва и Киев да проведат мирни преговори.

Текстът също така се противопоставя на всякаква употреба на ядрени оръжия и призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави – включително Украйна, част от чиято територия е под контрола на Русия.

По време на разговорите между лидерите на двете страни „ще бъдат обсъдени актуални въпроси за по-нататъшното развитие на отношенията на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие между Русия и Китай“, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС.

Освен това в хода на посещението на лидера на Китайската народна република „ще се състои подписване на редица важни двустранни документи“, се казва още в съобщението.

„Планиран е обмен на мнения в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната арена“, допълва Кремъл.

Китай и Русия започнаха партньорство „без ограничения“ през февруари 2022 г., когато Путин бе на посещение в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, броени седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, припомня Ройтерс.

Оттогава двете страни продължават да потвърждават отново здравината на връзките си. Търговският обмен между тях скочи след инвазията и сега Китай е най-големият купувач на руски петрол, който е ключово важен източник на приходи за Москва.

Четете още

Избор на редактора