Си Цзинпин призова Зеленски да започне мирни преговори

Председателят на Китай Си Цзинпин проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски и това е първият контакт между двамата откакто Русия нахлу на украинска територия на 24 февруари 2022 г. Според съобщението на централната китайска телевизия двамата са обсъдили двустранните отношения и са изказали становището си по обстановката в Украйна.

„Китай решително ще съдейства за преговорен процес и прекратяване на огъня в най-кратки срокове“, е цитиран Си, който е добавил, че „диалогът и преговорите са единствения възможен изход от конфликта, никой не печели от ядрена война“.

Според него Китай винаги стои на страната на мира, като основната му позиция е да насърчава мира чрез преговори. Си съобщи, че Китай ще изпрати специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, да отиде в Украйна и „други държави“, „за да проведе задълбочена комуникация с всички страни по политическото уреждане на украинската криза“. Специалният представител е бившия китайски посланик в Русия Ли Хуей.

В своя профил в „Туитър“ пък Зеленски съобщи:

„Проведох дълъг и съдържателен разговор с лидера на Китай Си Цзинпин. Вярвам, че разговорът, а също и назначаването на посланик на Украйна в Китай ще дадат мощен тласък в развитието на нашите двустранни отношения“.

Указът (№239/2023) за назначаване на украински посланик в Пекин е подписан от Зеленски днес. Посланикът се казва Павел Рябикин и до март беше министър на стратегическите индустрии на Украйна. Предишният посланик в Китай – Сергей Камишев, почина през 2021 г., след което Украйна така и не назначи свой първи дипломат в страната

За последно Зеленски и Си Цзинпин контактуваха в началото на януари 2022 г. Тогава си размениха поздравителни телеграми по случай 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Четете още

Избор на редактора