Скандалният Зимен дворец в „Младост 3“ пак е пред строеж

Столична община е на път да възкреси плановете за строеж на нова зала за зимни спортове с мащабите на Зимния дворец, която ще се появи на бул. „Александър Малинов“ в „Младост“.

Проектът не е нов, но срещу него преди години имаше ожесточени протести от жители на района, тъй като намеренията са бъдещата зала да се построи на метри от прозорците на блок 326 в „Младост 3“ и в близост до други кооперации. Срещу парцела има и хипермаркет на голяма търговска верига, пише „Сега“.

В края на април главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране в него на спортна зала с подземни гаражи, която ще е висока 18 метра. Теренът е с големина над 7 дка и според данните в кадастъра е съсобственост, като от страна на общината дял в него има „Софийски имоти“.

Първоначално мястото е било определено за друго, но през 2014 г. предназначението му е променено за спортна зала. В началото на април т.г. Здравков е издал заповед, с която е изменил плана за застрояване на имота, която е влязла в сила. Устройствените показатели са, че теренът може да се застрои до 60%, а поне 25% от него трябва да остане за озеленяване.

Няма данни общината да е провела обществено обсъждане със софиянци, преди да придвижи документите. Проектът за нова спортна зала трябва да се съгласува и със столичния „Метрополитен“, тъй станцията „Академик Александър Теодоров-Балан“ се намира на метри от готвещия се строеж.

Планове за застрояването на същото място има още от първите мандати на кмета Йорданка Фандъкова и досега те винаги са били посрещани на нож от жителите на „Младост“. Най-сериозни бяха протестите срещу бъдещата „Айс Арена“ през 2015 г., когато след решение на напълно доминирания от ГЕРБ общински съвет и издаден акт от предишния главен архитект Петър Диков в терена започна изсичане на дървета и посипване с чакъл. В отговор хората от района започнаха блокади на бул. „Александър Малинов“.

Те коментираха, че при планирани 1800 места в бъдещата зала поне 900 зрители ще идват с автомобили и попитаха къде ще паркират. Гражданите изразиха и притеснения за безопасността с аргумент, че за производството на лед се използва амоняк.

Казано бе още, че в най-близкия до строежа блок 326 живеят 300-400 души, които ще бъдат най-пряко засегнати. Появиха се и съмнения, че новото съоръжение ще е с размерите на мол и че в него, освен пързалки за фигурно пързаляне, хокей на лед и шортрек, ще има още заведения и магазини.

Издадената от главния архитект виза за проектиране напълно контрастира и с обещанията на управляващите в София от ГЕРБ към жителите на „Младост“ и на други райони да не уплътняват още и още кварталите им, в които свободните пространства и зелените площи все по-драматично намаляват.

В предишния си мандат Фандъкова дори създаде работна група за „Младост“, която да издири застрашени от застрояване площи и да даде предложения за тяхното запазване.

Четете още

Избор на редактора