Скандалният Нийман е мамил повече от 100 пъти в шах турнири

Американецът Ханс Нийман, който в началото на месеца победи световния шампион Магнус Карлсен и после бе обвинен от норвежеца в измама, е играл нечестно в повече от 100 партии, сочи раследване на шахматния сайт chess.com.

Даказателства за измама в мача между двамата не бяха намерени.

Американецът призна, че е измамил в неофициални игри, когато е бил по-млад, но отрече да го е правил в състезателни игри.

19-годишният младеж се оплака, че се опитват да съсипят кариерата му.

Сега chess.com e направил разследване от 72 страници на игрите на Нийман на сайта, в който се състезават повечето от най-добрите играчи в света, включително за парични награди.

Сайтът, който забрани американеца за предполагаема измама, твърди, че е вероятно той да е измамил през 2020 г., включително в събития с парични награди и срещу едни от най-добрите в шаха.

Анализът сравнява ходовете на Нийман с тези, предложени от шахматните компютри – които са много по-силни дори от най-добрите играчи – и вероятността от неговите резултати, наред с други фактори.

„Като цяло открихме, че Ханс вероятно е измамил в повече от 100 онлайн игри на шах, включително няколко събития с парични награди, се казва в доклада. – Той е бил на 17, когато вероятно е мамил в някои от тези мачове и игри.“

Четете още

Избор на редактора