Скандалът Карлсен–Нийман. Какво се е случило между 12 август и 5 септември?

След като Ханс Нийман победи световния шампион по шахмат Магнус Карлсен  в третия кръг на Sinquefield Cup 2022 в Сейнт Луис,  Карлсен реши да се оттегли  от турнира без подробни обяснения.

Слуховете, че Магнус Карлсен подозира, че Нийман си служи с измама,  започнаха да се разпространяват в социалните медии и полемиката около случая Нийман – Карлсен не спира, пише шахматният сайт chessdom.com.

Въпреки че Нийман говори по случая на няколко пъти и призна, че е мамил в онлайн игрите, световният шампион по шах не е имал публично съобщение оттогава.

Магнус Карлсен и Ханс Нийман се срещнаха отново вчера на Julius Baer Generation Cup, когато Карлсен донякъде потвърди, че е подозрителен относно честната игра на 19-годишния американец – той се отказа от играта на втория ход и излезе офлайн.

Въпреки това изглежда, че Ханс Нийман и Магнус Карлсен са имали добри отношения само преди 5 седмици. Днес Аниш Гири туитна тяхна снимка от Маями, където американеца и световния шампион небрежно играят шах на плажа.

Снимката е направена по време на FTX Crypto Cup 2022 , където Магнус спечели убедително първото място, докато Нийман завърши на дъното на таблицата с 0 точки от мачовете. Какво се е случило между 12 август, когато е била направена снимката, и 5 септември, когато Карлсен реши да се оттегли от Sinquefield Cup 2022 и туитна, че ще има проблем, ако проговори?

Дали конфликтът Карлсен-Ниман е по-скорошен, отколкото всички си мислят?

Четете още

Избор на редактора