Скандал във Формула 1. Маса иска титлата за 2008 г.

Бившият пилот на „Ферари“ от Формула 1 Фелипе Маса ще заведе дело срещу Международната автомобилна федерация (ФИА). Той иска да му бъде присъдена световната титла при пилотите за 2008 година. Тогава Луис Хамилтън го изпревари само с точка в крайното класиране.

Повод за реакцията му са признанията на Бърни Екълстоун, че Маса умишлено е бил ощетен за сметка на британеца. 92-годишният бивш шеф на Формула 1 разкри пред списание F1-insider за случилото на състезанието в Сингапур. Тогава спечели Фернандо Алонсо, след като съотборникът му Нелсън Пикет-младши вкара кола за сигурност на пистата.

Маса, който водеше до 15-ата обиколка, завърши 13-и. Хамилтън пък успя да се нареди трети. Нелсън обяви, че му е било наредено от бокса да предизвика катастрофа, а Екълстоун разкри, че е бил запознат с това. Двамата с Макс Мозли са решили да не отменят резултатите.

„Искахме за запазим Формула 1 от голям скандал. Дори убедих Нелсън-старши да мълчи. По старият правилник класирането не можеше да се променя, след като са раздадени наградите. Титлата отиде при Хамилтън, но без точките от Сингапур щеше да е при Маса, който напълно я заслужаваше“, обяви Бърни.

„Не искам пари, а справедливост!“, отсече Маса. „Още тогава исках да потърсим правата си, но адвокатите на „Ферари“ ме спряха. Сега обаче открито се признава, че съм бил ощетен! Какво като е минало толкова много време? Как успяха да вземат всичките титли на Ланс Армстронг! Какво е разликата между него и Хамилтън?“, ядоса се бразилецът.

Четете още

Избор на редактора