Скандал в парламента на Молдова за румънския език

Законопроект, предвиждащ официалният език в законодателните актове на Молдова да се нарича румънски вместо молдовски, предизвика вчера скандали в парламента на Молдова, предаде ТАСС.

Агенцията отбелязва, че предложеният законопроект предвижда промени в законодателните актове без изменение на конституцията. Инициативата се основава на акт на Конституционния съд на Молдова, който през 2013 г. обяви за официален език в страната румънския.

Съдът се позова на предимството на текста на Декларацията за независимост на Молдова, където се споменава румънският език, над конституцията. В този смисъл в конституцията на Молдова не бяха внесени съответните изменения, а проблемът за наименованието на езика, на който говорят молдовците, остава една от причините за напрежение в обществото.

При представянето на законопроекта депутатите от опозиционния Блок на комунистите и социалистите се качиха на парламентарната трибуна с плакати, на които пишеше: „Не издевателствайте над конституцията“ и „Молдова, молдовци, молдовски“.

Инициаторите на законопроекта от Партията на действието и солидарността се опитаха да ги избутат и започнаха да късат плакатите, наричайки ги „глупаци“.

Стигна се до спречкване на самата парламентарна трибуна, след като депутатите от опозицията отказаха да слязат от нея.

Въпреки това членовете на управляващата Партия на действието и солидарността одобриха законопроекта на първо четене.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова веднага нарече инициативата да се преименува молдовския език на румънски „демокрация по американски“.

„Истинска подкрепа за демокрацията по американски. При (сегашния президент Мая – бел. ред.) Санду Молдова се отказва от родия език“, написа Захарова в „Телеграм“.

По-рано Санду бе изказала мнение, че парламентът трябва да внесе поправки в конституцията, позволяващи преименуването на официалния език от молдовски на румънски.

Четете още

Избор на редактора