Скандал в Русия: Пригожин се изтегля от Бахмут

Собственикът на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви днес, че силите му ще напуснат украинския град Бахмут на 10 май, предаде Ройтерс.

„Обявявам от името на бойците на „Вагнер“, от името на нейното командване, че на 10 май 2023 г. се налага да предадем позициите в Бахмут на подразделенията на (руското) министерство на отбраната и ще изтеглим остатъците от силите на ЧВК „Вагнер“ в логистични лагери, за да „ближем раните си“.

Ние щяхме да превземем град Бахмут преди 9 май. Когато видяха това, военните бюрократи спряха доставките (на боеприпаси)…Следователно от 10 май 2023 г. ще се изтеглим от Бахмут“, каза Пригожин във видеообръщение, разпространено от пресслужбата му.

„Изтеглям „Вагнер“ от Бахмут, поради липса на боеприпаси заради което бойците ни са обречени на безсмислена гибел“, добави той.

ЧВК „Вагнер“ играе водеща роля в усилията на Русия да превземе Бахмут от миналото лято. Обсадата на града се превърна в най-продължителната и кървава битка във войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Уволненият от длъжност руски заместник-министър на отбраната Михаил Мизинцев е станал заместник-командир на ЧВК „Вагнер“, твърдят руски военни кореспонденти, цитирани от УНИАН.

„В лагера за подготовка с новия заместник-командир на ЧВК „Вагнер“ Михаил Мизинцев се занимавахме с допълнителна подготовка на подразделенията“, написа един от тях, Александър Симонов.

Впоследствие журналистът съобщи, че заедно с Мизинцев са посетили позициите на ЧВК „Вагнер“ в Бахмут, където новият заместник-командир „се е запознал с обстановката на място“.

Четете още

Избор на редактора