Скандал: Да носят ли сутиен щангистките?

Да носят ли сутиен щангистките? Тази дилема разрази скандал в спорта, в който дамите покоряват огромни тежести наравно с мъжете от 1987 насам.

Причина за напрежението е промяна в регламента за тегленето на кантара. В правилата вече фигурира задължително носене на сутиен, което заменя досегашното изискване единствено за лепенки на зърната, което при това нямаше задължителен характер.

Проблемът е, че много от щангистките едва се поместват в категориите си и трудно поддържат килограмите. Сега ще трябва да отслабват с допълнителни около 200 грама, за да бъдат допуснати до участие.

Съгласно предишното правило щангистките можеха да бъдат претеглени „напълно голи“. Изменението гласи, че те трябва да се качат на кантара по бельо. В случая обаче не е посочена ясна дефиниция какво е бельо. В някои турнири организаторите допускат липсата на сутиен, а на други – не.

„Досега просто трябваше да покриваме интимните си части. Не виждам какъв е проблемът с лепенките на зърната. Правилото е нечестно, защото сутиенът тежи поне 200 грама – оплака се британката Зоуи Смит. – Жените сме в по-неизгодна позиция спрямо мъжете.“

Белгийката Нина Стеркс твърди, че докато на световното първенство е била премерена без сутиен, на европейското в Ереван е получила отказ от организаторите. „Ако ние трябва да го носим, да задължат и мъжете. 200 грама е твърде много, когато сте дехридатирани и сте ограничавали калориите в продължение на седмици.“

Щангистките се оплакват и от факта, че промяната е направена в средата на предолимпийската година и без официално съобщение.

Четете още

Избор на редактора