Скандал с актьор от филм, кандидат за „Оскар“

Екипът на австрийския филм „Корсаж“, който е кандидат за награда „Оскар“ за чуждестранен филм, изпадна в смут и несигурност, след като бе обявено обвинение за притежание на материали с детска порнография от актьора, изпълняващ ролята на император Франц Йосиф в продукцията, съобщи АФП.

Обществената телевизия ORF, която е копродуцент на филма, обяви, че ще се въздържа от „продуциране и разпространение на продукции с участието на Флориан Тайхтмайстер“, в изявление, разпространено на сайта й.

Според медията веригата киносалони Cineplexx, която управлява 400 кинотеатъра в дванадесет страни, изтегля от програмата си филма, който бе представен миналата година на кинофестивала в Кан.

От професионалната асоциация на кинематографичната индустрия в Австрия съобщиха за АФП, че поддържат „консултации с режисьора и продуцентите“ на кандидатурата на „Корсаж“ за награда „Оскар“.

Трябва да се прави разлика между филма и поведението на актьора, който участва в него, посочват от организацията, избрала „Корсаж“ да представи страната на предстоящата церемония за наградите „Оскар“ в категорията за чуждестранен филм.

В петък адвокат на Флориан Тайхтмайстер, на 43 г., обяви пред медиите обвинението срещу актьора, който ще се признае за виновен и ще се изправи пред съд на 8 февруари. Той е обвинен в притежание на голямо количество материали с детска порнография, поне в периода февруари 2008 г.- август 2021 г. Ако бъде признат за виновен, е застрашен от лишаване от свобода до две години.
Австрийският национален Бургтеатер, където работи актьорът, обяви, че Тайхтмайстер е уволнен.

В изявление, изпратено до АФП в неделя, продуцентите на филма Йохана Шерц и Александер Глер потвърждават, че снимките на филма са започнали преди появата на „първите слухове“ за актьора през есента на 2021 г. Актьорът ги уверил в отговор на тяхно запитване, че става дума за неверни твърдения.

Двамата заявяват също, че са информирали всички съпродуценти, партньори на продукцията, както и Академията за кинематографично изкуство и наука в САЩ, за досега известните публично факти по случая.

„Корсаж“ е представен на 70 фестивала по света и е купен за разпространение в над 90 страни. През декември започна излъчването му по кината в САЩ.

Четете още

Избор на редактора