Сканират „измамника“ Нийман на US шампионата по шахмат (видео)

При строг контрол срещу измама започна първенството на САЩ по шахмат, където играе и набеденият за мошеник Ханс Нийман. 19-годишният играч бе обвинен по-рано в измама от световния шампион Магнус Карслен и ФИДЕ започна разследване за това.

Във вторник пък анализ на Chess.com твърди, че е „вероятно“ Ханс Нийман да е измамил в повече от 100 игри онлайн.

В първия кръг на шамипоната вчера Нийман постигна категорична победа с черните срещу 15-годишния гросмайстор Кристофър Йо. След мача „измамникът“ каза, че победата му е „послание към всички“.

„Шахът говори сам за себе си, каза Ханс. – Това също показа, че няма да отстъпя и ще играя най-добрия си шах тук, независимо от напрежението.“

След това Нийман прекъсна интервюто след по-малко от 60 секунди.

„Можете да го оставите на собствената си интерпретация, но благодаря, това е“, каза той, когато интервюиращият се опита да зададе още въпроси.

„Това е всичко, което мога да кажа, защото беше толкова красива игра, че дори няма нужда да я описвам“, завърши той.

До вчера Нийман не беше говорил за скандала от 7 септември, когато призна, че е измамвал в неофициални игри, когато е бил по-млад, но категорично отрече да го е правил в състезателни игри. Той дори изрази готовност да играе гол, за да докаже невинността си и обвини Карлсен и Chess.com, че се опитват да съсипят кариерата му.

Скандалът започна миналия месец, след като 31-годишният Карлсен, смятан от мнозина за най-великия играч на всички времена, беше победен от Нийман на турнира в Сейнт Луис.

БиБи Си припомня, че от „Тоалетната война“ през 2006 г. шахът не е бил разтърсван от скандал с измами на елитните нива на играта.

Тогава екипът на световния шампион Веселин Топалов обвини претендента Владимир Крамник в измама по време на „странните, ако не и подозрителни“ му ходения до тоалетната.

 

Четете още

Избор на редактора