Скопие залага на изкуствения интелекет

Държавният сектор на Северна Македония вижда бъдещето си в изкуствения интелект. Програмите за държавна помощ в страната ще интегрират АДА – дигитален асистент с AI. Той ще помага на гражданите и ще отговаря на въпросите им.

С първия дигитален асистент, базиран на изкуствен интелект, компаниите ще могат да получават пълна информация за условията за инвестиране и държавната помощ, която Северна Македония предлага.

AДA предлага цялата информация за финансовата подкрепа от държавата, като ще бъде надграждана с други важни за бизнеса и гражданите услуги.

Въвеждането на този дигитален асистент означава ускоряване на процесите по предоставяне на услуги на заинтересовани граждани и представители на фирми, които ще могат да бъдат обслужвани в неограничен брой и непрекъснато, в продължение на 24 часа.

Това заяви по време на презентацията премиерът Димитър Ковачевски, който добави, че в страната вече се работи за изработване на електронна лична карта за гражданите на Северна Македония.

Проектът е подкрепен от Фонда за иновации и технологично развитие, който съфинансира 1080 проекта, като съвместните инвестиции са около 112 милиона евро. От тях над 50% са стартиращи компании, основани предимно от млади хора, каза Ковачевски.

Освен него, на представянето на проекта присъстваха и вицепремиерът по икономическите въпроси, координацията на икономическите отдели и инвестициите Фатмир Битичи, министърът на информационното общество и администрацията Азир Алиу и директорът на Фонда за инвестиции и технологично развитие Фестим Халили.

Четете още

Избор на редактора