Скопие замрази цените на хляба и млечните продукти

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и министърът на икономиката Крешник Бектеши обявиха последните правителствени решения относно замразяването и намаляването на цените на тестените изделия и млечните продукти, съобщи БТА.

С тези решения се намалява цената на тестените изделия (макарони и спагети) с 1.5 процента, до цената, прилагана в търговията на дребно на 1 март 2023 г., т.е. средно с около 8.00 – 9.00 денара. Цените на млечните продукти също са замразени, включително млякото, изварата, сиренето, сиренето, сметаната, киселото мляко.

„През изминалия период правителството на Северна Македония предприе механизми, за да отговори на нуждите на гражданите, компаниите, бизнеса и като цяло да повлияе на стабилността на вътрешния пазар.

В тази насока през 2022 г. приложихме два пакета от антикризисни мерки в размер на над 760 милиона евро, подкрепа за икономиката и гражданите, която ще се запомни като най-високата подкрепа в региона в момент, когато компаниите затваряха, работници бяха масово съкращавани и когато цените започнаха да следват възходяща тенденция. Подпомогнахме финансово, но и със субсидии, включително помощи за електроенергия, с които значително повлияхме за намаляването на разходите на компаниите и смекчаването на ценовия шок“, подчерта Ковачевски.

Министърът на икономиката Крешник Бектеши изясни, че цените на млечните продукти се намаляват с 10% , а на тестените – с 15%, като това решение ще бъде в сила от 16 март до 31 май 2023 г.

„Според изчисленията само с премахването на митата върху тестените изделия цената им ще намалее средно с 8-9 денара на дребно. Очакваме намалението да е още по-голямо“, каза министърът на икономиката Бектеши, който уточни, че през следващата седмица ще бъдат направени анализи дали цените на захарта, яйцата и ориза също да бъдат замразени.

Четете още

Избор на редактора