Скопие мисли да запази лятното часово време, за да пести енергия

Скопие обмисля удължаване на лятното часово време, за да пести електроенергия, съобщава сайтът Плусинфо. Правителството на Република Северна Македония възложи на министерството на икономиката да обмисли възможността за продължаване на лятното часово време, за да се  направят допълнителни икономии в общото потребление на електроенергия.

Зимното часово време започва на 30 октомври, но не е сигурно дали гражданите на  Република Северна Македония ще преместят стрелките с час назад.

Ако в Република Северна Македония се въведе постоянно лятно часово време, през зимните месеци слънцето ще изгрява не по-късно от 7:30-7:45 сутринта, но ще залязва не по-рано от 17:30-17:45, т.е. един час по-късно от „зимното“ време. Това означава един час повече дневна светлина в следобедния период, тоест допълнителна възможност за изпълнение на някои задачи и дейности, които изискват светлина (служители и ученици на следобедни смени, семейни дейности, следобеден отдих).

Някои експерти твърдят, че лятното време е подходящо за района на Република Северна Македония, като се има предвид нейното крайно източно положение в Централноевропейската часова зона (между 20:30 и 23:30 градуса източно от Гринуич), с малка част в Източната европейска часова зона. Като се има предвид положението, през зимните месеци  в страната наистина става тъмно твърде рано, за разлика от страните в същата зона, които са с по на запад.

Експертите обаче нямат единно мнение дали удължаването на лятното часово време е добро решение и дали и доколко ще допринесе за икономии, отбелязва Плуснинфо.

Четете още

Избор на редактора