Скопие подписа първия си договор с ЕС на македонски език

Северна Македония и ЕС подписаха в сряда вечер първия официален договор помежду си след започването на .преговорите за членство през юли, съобщи Денешен весник. Той се отнася до сътрудничеството с европейската гранична агенция „Фронтекс“ и ще позволи изпращането на европейски граничари за охрана и борба срещу нелегалната миграция в Северна Македония.

Граничарите на „Фронтекс“ ще заменят чешките, унгарските и словенските гранични служители, които досега помагаха на Северна Македония да се справя с миграционния натиск.

Договорът за сътрудничество с „Фронтекс“ е първото официално споразумение на Скопие с Брюксел, след като България свали ветото си. Неговото сключване се забави с няколко години, тъй като София отказваше да признае македонската версия на документа.

Във вторник Европейската комисия съобщи, че отпуска почти 40 млн. евро за техническо оборудване на границите на шестте държави от Западните Балкани и за обучение на служителите им за борба с нелегалната миграция. В момента маршрутът през региона е най-използваният от трафикантите и за първите девет месеца на годината през него са засечени над 106 хил. нелегални мигранти.

„Това е голям ден за Северна Македония, в който подписахме на македонски език, без бележки под черта, без звездички, на чист македонски език“, заяви премиерът Ковачевски.

България е единствената европейска държава, която не признава съществуването на македонски език, което беше декларирано пред Съвета на ЕС от правителството „Петков“. В българския вариант на официалните документи той ще се споменава като „официалния език на Република Северна Македония“, докато в преводите на останалите езици като македонски.

Четете още

Избор на редактора