Скоростният път Видин – Ботевград отново на дневен ред

Нужна е концепция колко магистрали да бъдат проектирани. Въпреки краткия мандат на служебния кабинет, трябва да работим усилено по планирането им. Това обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при представяне на екипа и приоритетите за мандата му.

„В най-кратки срокове трябва да уточним нещата и да засилим темпото на строителството. Това се отнася за ремонта на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“, възобновяване на спряното строителство на магистрала „Хемус“, скоростния път Видин – Ботевград и пускането за движение на магистрала „Струма“ в участъка при тунел „Железница“. Ще опитаме да пуснем тунела до месец – месец и половина“, посочи арх. Иван Шишков.

„В „Български ВиК холдинг“ ЕАД са налични около 900 млн. лв. Притеснява ни, че там стоят пари от заделените от държавата 1 млрд. лв. за развитие на ВиК инфраструктурата и така се обезценяват“, посочи още служебният регионален министър.

Той поясни, че е необходима стратегия за изграждане на фотоволтаични централи, чрез които да се ограничи ръстът на цената на електроенергията.

„Той води до поскъпване на цената на водата. Въпросът за изграждането им ще трябва да бъде решен от следващия редовен кабинет“, добави арх. Иван Шишков.

Регионалният министър обяви, че сред основните приоритети е и завършването на междусистемната газова връзка Гърция – България.

„При мобилизация на строителя е възможно интерконекторът да бъде завършен до 10 септември“, каза арх. Шишков.

Сред приоритетите в работата си служебният регионален министър посочи и промяна в Закона за управление на етажната собственост, която е важна за изпълнението на проектите за енергийна ефективност по Плана за възстановяване и устойчивост.

Четете още

Избор на редактора