Слави отказа да е депутат, ЦИК обяви новите 240 избраници

Председателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 49-ото Народно събрание, стана известно на днешното заседание на ЦИК, съобщава БТА. Заявлението на Трифонов е прието с 12 гласа „за“ и един „против“. Преди дни Асен Балтов от листата на ГЕРБ-СДС също се отказва от депутатското си място.

„Отново Централната избирателна комисия взе решение за необявяване за избрани на вече избрани депутати“, каза по време на заседанието Цветозар Томов, който гласува „против“. „Аз съм категорично против тази практика, която е възможно да доведе до много сериозни изкривявания на вота на хората на местните избори, които предстоят. Тъй като взехме такива решения – обявеният списък от нас депутати не съответства на волята на избирателя в пълна степен“, обясни мотивите си той.

Последно Трифонов беше депутат в 45-ото Народно събрание, когато партията му зае второто място след изборите. Тогава той не се яви нито веднъж в парламента, но заради ковид пандемията имаше възможност да участва онлайн в заседанията. След това на изборите през юли шоуменът се отказа от надпревара за място в Народното събрание, с обяснението че мястото му не е там, а „да носи отговорност за хората, които са там, и това, което правят“.

През ноември 2021 г. и октомври 2022 г. Трифонов отново не се включи в кандидатдепутатската битка, като на вторите избори партията му остана извън парламента.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви имената на народните представители в 49-ото Народно събрание.

Пълният списък с имената на депутатите в следващия парламент може да видите тук.

Четете още

Избор на редактора