След консултациите: ГЕРБ „умерени оптимисти“ за съставянето на кабинет

В ГЕРБ са умерени оптимисти за съставянето на редовен кабинет. Това обяви зам.-председателят Томислав Дончев след края на разговорите с ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

Той благодари на всички участници, че са се отзовали на поканата за разговори, и обобщи, че на тях са били обсъждани „проблеми, рискове, възможности, политики и формули“.

„Това, което не е обсъждано, са министерства, позиции и имена“, подчерта Дончев.

БСП отидоха на срещата с Мария Габриел и ГЕРБ без лидера си Корнелия Нинова, но изказаха неудовлетворение, че на нея не присъства Бойко Борисов. Социалистите не разбрали какво правителство се предлага и кои точно приоритети ще изпълнява – от програмата на ГЕРБ-СДС или от тази на ПП-ДБ.

Същевременно констатираха, че техните приоритети ги няма сред заявените от номинираната за премиер Мария Габриел. Самата тя пък очерта какъв кабинет ще предложи – проевропейски, с експерти, с ясни отговорности и изтъкна, че е било редно като кандидат за премиер първо да се срещне с политическите сили, а след това да има лидерска среща.

„Има такъв народ“ може и да участва в правителство на ГЕРБ-СДС. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов след срещата на на ИТН с Мария Габриел и ГЕРБ-СДС.

„Дали ще участваме или не, това е бъдещ разговор. По принцип отговорност се носи, като участваш. Ако виждаме смисъл от това, ще участваме, ако не намерим смисъл и не можем да защитаваме тезите, в които искаме, какъв е смисълът да участваме“, каза Йорданов, но припомни, че ГЕРБ могат да съставят кабинет и без тяхната подкрепа.

От ДПС намериха почти пълно съвпадение между приоритетите и програмата на номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, потвърдиха участие в евентуална лидерска среща за определяне на формат на кабинета и неговия състав и й пожелаха успешен управленски мандат.

От движението подчертаха, че изцяло подкрепят намерението на Габриел правосъдният министър от нейния кабинет да поиска от ВСС прекратяването на мандата на главния прокурор Иван Гешев за уронване на престижа на съдебната власт.

Четете още

Избор на редактора