След палежа в Битоля, Ламбе драсна клечката и на „Францускиот предлог“

Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, тази вечер изгори демонстративно в Скопие Договора за добросъседство с България, Преспанското споразумение и френското предложение (Францускиот предлог) за решаване на спора между Северна Македония и България. Според него те били равностойни на фашизъм, предаде БГНЕС.

Алабаковски подпали плаката с договорите на сцената пред сградата на македонското правителство в центъра на Скопие, където за трети пореден ден опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу френското предложение за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС. Днешният протест е най-малоброен в сравнение с предишните. По-малко са и автобусите от провинцията, които докарваха граждани за участие в протеста.

И днес на участниците бяха раздавани старите плакати с вулгарни и цинични послания срещу Европейския съюз и България. Един от говорителите вчера – писателят Евтим Клетников, нарече Европа „к…а“, а френският президент Еманюел Макрон бе сравнен с генерал Филип Петен – съюзник на хитлеристка Германия.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и днес призова за отхвърляне на френското предложение. Според то означавало „българска асимилация“. В атаката срещу предложението на Макрон се включиха Светият синод на македонската църква, Академията на науките и най-разнообразни учени, включително пенсионирани дипломати. Както и бившият президент Георге Иванов, който се счита за баща на „антиквизацията“ на Македония по време на управлението на Никола Груевски.

Четете още

Избор на редактора