След 128 г. крикетът отново ще е олимпийски спорт

Крикетът ще се завърне в програмата на летните Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година, след като сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) в Бомбай официално одобри нововъденията в поденелник.

Така един от най-популярните спортове в света ще ще завърне на Олимпиада след 128 години отсъствие, като предишната му поява бе през 1900 в Париж. Имаше само два гласа срещу връщането му в програмата. Компанията на крикета в Лос Анджелис ще правят още четири нова спорта – Бейзбол/софтбол, лакрос, флаг футбол и скуош. Крикетът ще бъде през 2028 година в кратката версия на играта – 20.

Лакрос е бил в програмата на Олимпиадите през 1904 и 1908, като също се завръща заради популярността си в Северна Америка. Също както бейзболът и женската му версия – софтбол. Бейзбол се игра и на последната Олимпиада в Токио преди две години.

Символично е, че завръщането на крикета стана в Индия, която е сред най-запалените страни по крикет, а самата най-многолюдна страна в света обяви, че ще кандидатства за домакинство на Олимпийските игри през 2036 година.

Флаг футболът, който не контактна версия на американския футбол, ще направи дебют на Олимпийските игри, уточнява БТА.

С включването на четири отборни спорта, както и скуоша, в Лос Анджелис се очаква да има над 11 000 спортисти. Досега се смяташе, че максималният брой на състезателите на едни Игри трябва да бъде 10 500.

Четете още

Избор на редактора