След 20 години пак градски автобуси в Кюстендил

Градски автобуси тръгват в Кюстендил от 06.00 часа на 6 март, понеделник, обявиха от общината. Това се случва след повече от 20 години, откакто общественият транспорт в града беше спрян. Цената на билета е 1 лев.

Автобусите ще се движат по две линии, като в последния момент маршрутът им е удължен до индустриалната зона, където сутрин и вечер отиват и се връщат на работа над 300 души.

Графикът е разчетен по 11 курса дневно, като сутрин и  вечер ще са по три. В почивните дни няма да се движат. Месечната карта е 42 лева.

Кметът  Петър Паунов коментира и кои ще пътуват безплатно или с намаление: „За деца до 10-годишна възраст е изцяло безплатна карта. За ученици с дневна форма на обучение и навършили 10 години и студенти редовно обучение, включително докторанти в редовна форма на обучение, учащи във висше училище и научните организации, включени в регистъра на МОН, със 70% намаление, или 13 лева. За пенсионери – 40% намаление, или 25 лева. За всички останали наши съграждани картата ще бъде с 20% по-ниска или 34 лева на месец. При засилване на интереса вероятно ще има и по-големи автобуси. В началото ще стартираме с по-малки автобуси“.

Градските автобуси ще създадат и известни проблеми – дали улиците са ремонтирани и в добро състояние, дали ще може да се паркира край блоковете и спирките , както е досега, и т.н.

Четете още

Избор на редактора