Служебният кабинет даде зелена улица за детска болница в Бургас

Служебното правителство одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Света Анастасия“ в Бургас.

Тригодишният бизнес план за развитието на болницата предвижда разкриване на 133 болнични легла. В мотивите към решението се посочва, че така се осигурява високоспециализирано и комплексно лечение на пациентите деца не само в област Бургас, но и педиатрична помощ в целия Югоизточен район.

С решението на кабинета и вече обявената обществена поръчка за изграждане на лечебното заведение Бургас е на път да изпревари столицата в изграждането на болница за лечение само на деца.

Проектът за изграждане на лечебното заведение бе изготвен съвместно с Европейската инвестиционна банка, която ще осигури и 25 млн. лв. заем за реализирането на проекта.

Наред с това община Бургас възнамерява да кандидатства за финансиране по новата оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., като осигури и собствено съфинансиране.

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че оферти за изграждането на лечебното заведение са подали три участника – „Архитектурно и строително бюро Хелвеция“ ЕООД, консорциумът ДДЗД „МБАЛДБ Св. Анастасия – Бургас“ (с компаниите „Планекс Бургас“, „Планекс инфраструктура“ и „Планекс“) и консорциумът „Щрабаг Детска болница Бургас“ („Щрабаг“ ЕАД и „Щрабаг“ Сп.з о.о).

Ценовите оферти още не са отворени, предстои да стане ясно дали и тримата кандидати са покрили изискванията за участие.

Според концептуалния проект новата детска болница ще има разгъната застроена площ от 24 732 кв. м., от които 3334 кв. м. под земята. Ще има отделна обществена поръчка за изграждането на паркинг към болницата. Болницата ще разполага със 133 легла, от които 10 за интензивно лечение.

Ще има отделение за спешна помощ с 11 поста за наблюдение, 11 поста за лечение и 9 поста за бързо проследяване. Към болницата ще функционира хирургичен блок с 3 операционни зали.

Болницата ще обслужва цялата югоизточна част на България и ще бъде изградена в комплекса на УМБАЛ Бургас, въпреки че ще работи самостоятелно.

Четете още

Избор на редактора