12 млрд. лв. дефицит? Опит за сплашване на обществото

Служебното правителство прави опит за сплашване на обществото. Това смята Венко Сабрутев от “Продължаваме промяната”. Коментарът му беше направен по повод изнесените данни от Министерството на финансите за очакван дефицит в бюджета от близо 12 млрд. лв.

Във вторник служебният финансов министър Росица Велкова прогнозира дефицит от 11.4 млрд. лв. догодина и охлади очакванията за ръст в заплатите, пенсиите и всякакви допълнителни харчове от държавната хазна.

“Според мен се касае за опит за сплашване на обществото”, коментира Сабрутев в интервю за Нова. Той припомни, че външният дълг е намален с над 2 млрд. лв.

“Не мога да си представя кое е това нещо, което ще доведе до 12 млрд. дефицит. Единственото, което идва на ум, е да се субсидира евтиния руски газ. Ние не можем да разберем откъде идват тези 11 млрд, за които говорят от служения кабинет”, каза Сабрутев.

По думите му дори да има драстичен спад в потреблението и инфлацията и се запазят данъчните облекчения, може да има дефицит. “Само че тази мрачна прогноза дори и да се сбъдне, тези 11 млрд. е нереалистично да се случи”, обясни той.

Той повтори тезата на бившия финансов министър Асен Василев, че е възможно да се говори за субсидиране на руския газ. “Ако се касае за субсидиране на така наречения евтин руски газ, за да стане за обществото евтин, тогава може да има 11 млрд. дефицит. Търсим как 11 млрд. биха могли да бъдат похарчени, при условие, че те не са заложени като разходи в държавния бюджет”, обясни още той.

Четете още

Избор на редактора