Служители на Външно ще стачкуват ефективно от 1 декември

Служители на Министерството на външните работи започват ефективни стачни действия от 1 декември, съобщи БТА, позовавайки се на информация от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

На 20 октомври служители на ведомството обявиха символични стачни действия с искания за достойно заплащане, индексиране на командировъчните средства, преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

„Поради липсата на конструктивен, открит и ефективен диалог с ръководството на министерството по поставените стачни искания, считано от 1 декември, стачните действия преминават в ефективни за служителите от Централно управление“, коментират от обединението.

В съобщението се казва още, че при продължаваща липса на резултат по стачните искания ще бъде допълнително организиран процесът по започване на ефективни стачни действия и в задграничните представителства на България. В периода до декември ще се проведе едночасова ефективна предупредителна стачка в Централно управление на Външното министерство.

През миналия месец стачните действия коментира и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, който заяви, че служителите на министерството отправят призив за достойно заплащане в системата.

В бюджета на ведомството за 2022 г. са предвидени 46.7 млн. лева приходи и 156.4 млн. лева разходи, като за персонал разходите възлизат на 38.4 милиона лева.

Четете още

Избор на редактора