Слънцето се върти около Земята, убедени са 35% от руснаците

Нещо се случва в Русия, това е факт.

Ето го и него: един от трима руснаци (35%) вярва, че Слънцето се върти около Земята. Tози процент се е увеличил със 7 пункта за последните 15 години. Toва става ясно от проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), разпространено от държавната РИА „Новости”.

В интерес на святата истина трябва да споменем: 61% са съгласни с Галилео Галилей, че все пак Тя се върти около Него. Да не забравим обаче – 4% руснаци все още се колебаят по въпроса.

Както и че 21% граждани на РФ са сигурни, че първобитните хора са живеели сред динозаври.

На този фон има и някои подобрения: само 7% от анкетираните днес руснаци са съгласни с твърдението, че радиоактивното мляко може да се обезопаси чрез преваряване. Това е 2 пъти по-малко, отколкото преди 15 години (14% през 2007 г.), което е добре. Както и че вече само 12% руснаци смятат, че Земята се завърта около Слънцето за 1 месец (14% през 2007 г. и 20% през 2011 г.). [Ако някой от читателите на ekspresso.bg случайно е забравил, ще припомним, че Тя прави пълен оборот около Него за 1 година.]

„Резултатите от проучването показват, че сред руснаците преобладават средни и ниски нива на научна грамотност. Ситуацията е същата в много страни по света“, успокоява народа началничката на отдел във ВЦИОМ Анна Кулешова. „Антинаучните нагласи постоянно пречат не само на образованието, но и на антипандемичните мерки, ваксинацията и т.н.“, добавя тя.

„Първата стъпка в борбата с ниската грамотност би трябвало да бъде хората, които разпространяват псевдонаучни мнения, да признаят, че нивото на техните знания е ниско и недостатъчно. Но това е почти невъзможно – колкото по-малко грамотни са хората, толкова по-убедени са, че знаят всичко. И не са склонни да мислят критично“, заключава абсолютно правилно г-жа Кулешова.

Четете още

Избор на редактора