Смъртоносна буря удари Балканите за втори път

Трима души са загинали в Сърбия при втора смъртоносна буря, връхлетяла Балканите тази седмица, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни медии.

Бурята в петък удари първо Словения, след което премина през Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина със силни пориви на вятъра и проливни дъждове. Властите съобщават за проблеми с електроснабдяването и нанесени щети, паднали дървета върху автомобили и отнесени покриви.

В сряда друга буря причини смъртта на шест души в региона – четирима в Хърватия, един в Словения и на още един човек в Босна, припомня АП.

Според метеоролозите подобни силни бури се случват заради поредицата горещи дни. Експерти казват, че екстремните метеорологични явления вероятно са причинени от климатичните промени.

В северния сръбски град Нови Сад 12-годишно момче бе намерено мъртво на улицата по време на бурята, но остава неясно дали е било ударено от мълния или от токов удар, предаде телевизия РТС.

Местните медии съобщават, че Нови Сад е бил най-силно засегнатият град от бурята. Повреден е покривът на изложбената зала в града. Около 30 души са потърсили медицинска помощ, а много улици остават блокирани от последиците от бурята и днес сутринта.

В село Ковачица в Североизточна Сърбия жена е починала в резултат от вдишване на дим след пожар, който е избухнал след като мълния ударила дърво до къщата й, съобщава РТС.

Сръбската полиция съобщи днес, че мъж е починал в северозападния град Бачка Паланка, докато опитвал да отстрани кабели, паднали върху портата на дома му.

В Хърватия бурята предизвика щети в различни части на страната, докато властите все още отстраняват последиците от бурята в сряда.

Няколко души бяха ранени в къмпинг на полуостров Истрия, който е пълен с чужденци през лятото. Хърватското адриатическо крайбрежие привлича милиони туристи.

Словения съобщи, че бурите са нанесли щети в горите на алпийската държава и предупреди за опасност от свлачища.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Четете още

Избор на редактора