Смъртоносна тропическа буря уби 99 в Малави

Деветдесет и девет души в Малави са изгубили живота си след тропическата буря Фреди, която нанесе множество щети из Югоизточна Африка за втори път в рамките на месец, предаде ДПА.

Държавната телевизия заяви, че броят на жертвите се увеличава, като първоначално съобщи за 56 души, загинали след като връхлетя бурята в петък.

Президентът на страната Лазарус Чаквера обяви тази вечер извънредно положение за най-пострадалите райони – в южната част на Малави.

Най-малко осем души загинаха в съседната страна Мозамбик през последните два дни, съобщиха здравните власти.

Циклонът достигна сушата, след като взе жертви и нанесе множество щети в островната държава Мадагаскар. По предварителна информация общо 134 души са изгубили живота си в трите държави, съобщават официални изявления.

Близо половин милион души имат нужда от хуманитарна помощ, заяви звеното за извънредни ситуации към ООН, след като 17 души загинаха в Мадагаскар и 18 в Мозамбик.

Пълният мащаб на щетите ще бъде изчислен в следващите дни, каза специалист от ООН и добави, че бурята се очаква да продължи да носи проливни дъждове и наводнения в региона до сряда.

Ураганът бушува вече повече от месец и вероятно ще бъде най-продължителният циклон в историята, твърди Световната метеорологична организация.

Бурята Фреди бе класифицирана като циклон на 6 февруари и първоначално връхлетя Мадагаскар на 21 февруари. Оттам той стигна до Мозамбик и се върна обратно в Индийския океан. На 11 март Фреди достигна Мозамбик и Малави повторно.

В момента Южна Африка е в сезон на циклони, които могат да водят до дъждове и бури до март или април.

Четете още

Избор на редактора