Снежна Коледа? Шанс 1:3

Продължаваме да отместваме зимата напред във времето. По високите планини зимата си е там. Студено е, има сняг. Но в ниското първият сняг може би ще бъде в неделя срещу понеделник. Това каза проф. Георги Рачев пред Би Ти Ви.

По думите му посред нощ ще има прехвърчане на снежинки под 500 м надморска височина, а по планините повече. „Дали ще се образува 1-2 см. снежна покривка, не е съществено. Може да го очакваме“, каза още проф. Рачев.

Според него последните няколко дни на ноември ще бъдат отново по-топли от обичайните за месеца. Силен студен вятър ще духа в западна България. В началото на следващата седмица в столицата температурите ще бъдат минимум 1 градус и максимум 5 градуса. По северното Черноморие през уикенда температурите ще бъдат около 8-9 градуса. В понеделник там се очакват валежи.

Очакват се валежи от дъжд и сняг, най-вече в неделя, но без да се образува снежна покривка. Във вторник валежите спират за кратко и след средата на следващата седмица започва трайно захлаждане, валежи от сняг, които ще образуват снежна покривка, прогнозира синоптикът Петър Янков.

Валежи от сняг са възможни по високите западни полета, Предбалкана и на места в Лудогорието в неделя и понеделник. Те обаче няма да са особено интензивни и в равнинната част на страната едва ли ще доведат до дебела снежна покривка, прогнозира и климатологът д-р Симеон Матев, по Нова. Той уточни, че сериозен сняг през следващите 7-8 дни няма да има.

Не се очакват студове, температурите ще се движат около месечната норма, успокои Матев. По думите му шансът да имаме снежна Коледа е 30 на сто.

Четете още

Избор на редактора