Снус – новата опасна мода сред тийнейджърите

След райския газ нова опасна мода върви сред тийнейджърите – никотиновите торбички, или т.нар. снус. Подобно на райския газ те се предлагат на всяка крачка.

Всъщност това е много стар никотинов продукт, подобен на емфието, но за подрастващите той може да бъде много опасен, тъй като поради еуфорията и чувството за безтегловност, които предизвиква, те не усещат кога се доближават до смъртоносната доза. Доктор Юри Кацаров, който работи по темата превенция на наркоманиите, твърди, че особено опасно е смесването му с алкохол.

За възрастни хора снусът се предлага като помощ за отказване на цигарите, но в действителност най-големите му потребители са тийнейджърите. Като никотинов продукт торбичките са забранени за продажба на непълнолетни, но това, естествено, е само на хартия. В онлайн пространството достъпът до снус е изключително лесен. Само трябва да кликнеш, че си пълнолетен, дори и да си далеч от 18-годишна възраст.

Торбичките се рекламират като никотин за орална употреба, „който предлага на потребителя вълнуващ и удобен начин за консумиране на никотин в движение, с максимално намален риск за здравето“. Изтъква се, че модерният продукт е без тютюн и катран и употребата му не предизвиква вредни изпарения (дим).

Обаче децата не се спират до едно пакетче, а поетата огромна доза никотин крие огромни рискове. Продуктът се слага на венеца, между устните и зъбите, като светкавично започва да отделя никотин. Самите тийнейджъри споделят, че ги замайва и че се чувстват в безтегловност. Психолози предупреждават, че създава и зависимост точно като при цигарите. При злоупотреба това може да се отрази и на носоглътката, устната кухина и стомаха.

Четете още

Избор на редактора