Сняг затрупа Балканите, най-обилен е в Сърбия

Обилен сняг и силен вятър, необичайни за пролетта, обхванаха по-голямата част от Западните Балкани във вторник.

В Централна Сърбия автобус излезе от заснежен път и 18 души бяха леко ранени, съобщи държавната телевизия РТС.

В столицата Белград две момичета бяха ранени, когато клон на дърво, повален от мокър и тежък сняг, падна върху тях, съобщиха здравните власти.

Неделко Тодорович, метеоролог, каза, че макар снеговалежът да не е необичаен в Белград през април, той рядко се задържа.

„Ако погледнете данните за последните 100 години, това е единадесетата снежна покривка, регистрирана в Белград през април. Дебелината й е над 14 сантиметра, най-дебелата, регистрирана досега“, каза той.

Редица планински пътища в Сърбия бяха блокирани от сняг, който на места беше с дебелина 40 сантиметра. Няколко села останаха без ток, съобщиха от отдела за извънредни ситуации на МВР.

Издадено е предупреждение за възможни наводнения по някои речни басейни заради очакваното през следващите дни топене на снега.

В Хърватия и Черна гора силните ветрове спряха фериботните линии по адриатическото крайбрежие. Хърватските власти също забраниха движението по няколко крайбрежни пътища.

В Косово властите в столицата Прищина предупредиха хората да избягват да посещават градските паркове поради опасност от падащи клони, съобщиха местни медии. Обилен сняг е навалял и в Босна.

Четете още

Избор на редактора