Соларите за първи път с повече ток от АЕЦ-а

Соларните централи в България са генерирали повече електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ в обедните часове на 1 август. Над 38% от тока в страна е бил произвеждан от фотоволтаици, докато ядрената енергия е била 37%. Това става известно от оперативните данни на Електроенергийния системен оператор, цитирани от „Капитал“.

Освен че превишават производството на АЕЦ-а (сега работят и двата блока), слънчевите централи поставят и абсолютен собствен рекорд – над 2000 мегавата, работещи в един и същ момент. Последните данни за инсталираните мощности на соларните панели в страната бяха за 1750 мВт, което означава, че в последните месеци са били пуснати поне още 300 мегавата нови мощности. Един от тях е соларният парк „Верила“, който заработи в края на юни. До края на годината обаче предстои още няколко проекта да бъдат въведени в експлоатация, което означава, че може да има още нови рекорди.

Ситуацията е безпрецедентна в енергийната история на страната и показва, че трансформацията в сектора се случва по-бързо от очакванията.

Четете още

Избор на редактора