Сомелиер откри шампанско от 1926 г. в мазето на ресторант

Сомелиер откри бутилка шампанско „Рюинар“ от 1926 г. в избата на френския шеф-готвач Пол Бокюз, съобщи АФП.

Етикетът е стар, но непокътнат. Кехлибарената течност изпълва чашата. Ефервесценцията на шампанското е почти изчезнала, но бутилката е „добра“.

През ноември 2022 г. Максим Валери, новият сомелиер в ресторанта на Пол Бокюз в Колонж-о-Монт-д-Ор, прави пълен инвентар на запасите и попада на тези бутилки в поизгнили щайги.

„От начало си казах „не са автентични“, гледам 1926 и си мисля, че не е възможно“, спомни си младият сомелиер.

Той почиства внимателно праха от тях – черен и влажен. Бутилките, съхранявани в избата на шеф-готвача до ресторанта, са заливани от прииждащата река Сона.

Той веднага се свързва с „Рюинар“ и оттам автентицират бутилките. Това е истинско съкровище за най-стария производител на шампанско (учреден през 1729 г.), но чиито изби са опразнени по време на нацистката окупация през Втората световна война.

„Това е първата година на производство“, казва Фредерик Панайотис, ръководител на избите на „Рюинар“, който отвори една от намерените 18 бутилки.

Това е и годината на раждане на легендарния шеф-готвач от Лион, който обичал да колекционира добри бутилки с тази реколта.

Фредерик Панайотис не крие вълнението си: „Това е добра бутилка“, казва той след първата глътка.

В книгите на „Мезон Рюинар“ се казва, че реколтата от 1926 г. е била добра. Вината „са достатъчно елегантни“ и не са „много плътни“.

Лек вкус на кайсия, „напрежение в устата с намек за захаросан лимон“, „малко сладост“ по средата и послевкус , който „малко дразни и е леко горчив“.

Три от бутилките ще бъдат запазени от ресторант „Бокюз“, а останалите 14 ще се върнат в избите „Рюинар“.

Четете още

Избор на редактора