Соня Йончева ще представи книга и нов албум във Варна

Сопраното Соня Йончева ще закрие тазгодишното издание на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) в града, които организират събитието.

Тя ще излезе на сцената на 31 август заедно с хора и оркестъра на Варненската опера под диригентството на Кръстин Настев. Оперната гала с нейно участие ще бъде под режисурата на Сребрина Соколова. Публиката ще чуе още изпълнения на певците Валентина Куцарова – мецосопран, Милен Божков – тенор, Пламен Димитров – баритон, Ивайло Джуров – бас.

След концерта, на специален коктейл, Соня Йончева ще представи книгата си „15 огледала” и новия си албум „Куртизанката”. Зрителите, които желаят да присъстват на премиерите, могат да го направят с ВИП билети на цена 180 лева, съобщават от ТМПЦ-Варна. За своя албум „Куртизанката“, Соня Йончева споделя, че е разказ за куртизанките в оперния репертоар, които винаги са играли важна роля. Новата й книга „15 огледала” говори за вътрешния й свят на артист и не е автобиография, добавя тя.

Соня Йончева се изявява на световни сцени като „Метрополитън“, Ла Скала в Милано, Парижката, Баварската, Берлинската, Виенската опера и др. Носителка е на наградата Певица на годината 2021 от Opus Classic. Обширният й репертоар включва произведения от бароковия канон до Белини, Керубини, Джордано, Пучини, Чайковски и Верди, посочват организаторите на нейното гостуване във Варна от ТМПЦ. Соня Йончева си сътрудничи с популярни изпълнители като Стинг и Елвис Кастело, както и филмовия композитор Владимир Козма. Издала е соловите албуми „Rebirth“, „Handel“, „The Verdi Album“ и „Paris, mon amour“, „Stabat mater” на Перголези. Има записи на „Сватбата на Фигаро“ и „Коронацията на Попея“ на Монтеверди в Залцбург. От 2021 г. е посланик на УНИЦЕФ за България, отстоявайки правата на децата.

Както БТА съобщи, четиринадесетото издание на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна ще започне с гала концерт със заглавие „Tutto Verdi“ на 16 юни с участието на италианското сопрано Доната Д‘Анунцио Ломбарди. Програмата ще предложи деветнадесет събития.

Четете още

Избор на редактора