Сорос даде контрола върху фондациите на сина си

92-годишният Джордж Сорос предава контрола върху своята фондова империя на 37-годишния си син Александър Сорос, съобщава The Wall Street Journal.

Алекс Сорос е заявил, че ще продължи да подкрепя американските леви политици и да участва във вътрешната политика на САЩ, тъй като самият той е „по-политически активен“ от баща си. В първото си интервю като приемник Алекс Сорос казва, че благотворителното начинание на семейството на стойност 25 милиарда долара ще засили подкрепата му за правото на гласуване и аборт, съобщава ТАСС, цитирана от „24 часа“.

През декември бордът на директорите на фондация „Отворено общество“ на Сорос  избра за председател сина му Александър. Така 37-годишният Алекс замени баща си на този пост. Той също така служи като президент на Комитета за политическо действие на Сорос. Освен това Алекс Сорос е единственият член на семейството в инвестиционния комитет, който контролира Soros Fund Management, фирмата, която управлява средствата на фонда и семейството. Според представителя на бизнесмена през следващите години по-голямата част от 25 милиарда долара ще отидат във фондация „Отворено общество“. В същото време около 125 милиона долара ще бъдат заделени за комитета за политически действия.

В първото си интервю, след като беше избран за председател на организацията, Алекс Сорос казва, че ще продължи да подкрепя американските леви политици и да се занимава с вътрешната политика на САЩ, тъй като самият той е „по-политически активен“ от баща си.  Бизнесменът каза още, че се притеснява от възможността Доналд Тръмп да бъде преизбран за президент на САЩ след изборите през 2024 г. „Колкото и да ми се иска да извадим пари от политиката, докато другата страна го прави, ние също ще трябва да го направим“, добави той.

Четете още

Избор на редактора