София дава “Топлофикация” на инвеститор за 800 млн. лв. Но не я продава

Държавата и Столичната община търсят инвеститор за “Топлофикация – София”, която се нуждае от близо 800 млн. лв. за оздравяване.

Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова в интервю пред БНТ. Тя обясни, че няма да има смяна на собствеността и компанията трябва да остане публична, тъй като е от стратегическо значение за столицата. Приватизацията е изключена като вариант, но целта е намиране на опитен и авторитетен инвеститор, който да участва в управлението на дружеството.

„Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. „Топлофикация“ е в регулаторен капан. Необходимо е изграждане на нова мрежа – инвестиции от около 800 милиона. Категорично не може да бъдат товарени повече гражданите и да бъдат увеличавани цените, както някои експерти говорят от 1 януари да бъдат отново увеличени цените. За мен това е неприемливо, защото и без това цените, които бяха определени от 1 юли, са вече доста високи за гражданите, те вече го усещат в сметките си за топлата вода“, обясни столичният градоначалник.

Тя подчерта, че към момента има уверението на служебния министър на енергетиката, че ще има природен газ, с който ще се изкара отоплителният сезон. Въпросът обаче е каква ще е цената и дали това няма да доведе до още по-големи загуби за дружеството.

Четете още

Избор на редактора