София – писта за Формула-1. Рекордът е 198 км/ч на бул. „България“

Между 80 хил. и 100 хил. са превишенията на скоростта в София само за месец. Някои булеварди са се превърнали в писти за Формула-1. Кметът на София Йорданка Фандъкова огласи стряскащите числа и обеща план за нови пътни камери в града.

Сред рекордните засечени скорости за миналия месец са 198 км/ч по булевард „България“ и 166 км/ч по бул. „Александър Малинов“.

„След инцидент на бул. „Черни връх“ поставихме 32 радарни табла за скорост. Статистиката, която събрахме, е смразяваща – между 80 и 100 хил. засечени превишения на скоростта само за месец април“, каза кметът на София.

Фандъкова обеща да бъдат поставени пътни камери на ключови кръстовища, както и допълнителни мобилни и стационарни камери по булевардите.

Според министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, човешкият ресурс е недостатъчен, което е един от основните проблеми на столичната полиция. Откакто е на поста, пътната безопасност била сред приоритетите му, но видимите резултати изисквали време.

„Тези сили, които отделихме, за да извършват патрулна дейност, са 200 полицаи допълнително, които от 9 юни ще започнат да патрулират, което ще увеличи значително присъствието. Защото това са 10 процента от реалните полицейски сили в момента“, коментира Демерджиев.

За последната година с над 25 процента са повече санкционираните шофьори. Нито осветеността на участъка, нито пътната маркировка са задължения на полицията. Така голямата среща на всички отговорни институции завърши по-скоро с обещания, отколкото с конкретика.

Четете още

Избор на редактора