Социолози вещаят оспорвана битка за победител в изборите

Очертава се оспорвана битка за първото място при предстоящия предсрочен парламентарен вот. Разликата между ГЕРБ и обединените ПП и „Демократична България“ е едва 0,8% в полза на ГЕРБ, показва национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, поръчано от „24 часа“.

За ГЕРБ-СДС заявяват, че ще гласуват 25,6% срещу 24,8% за ПП и  ДБ. Обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ успява успешно да събере електоратите на двете партии, без да води до отлив. За момента обаче не се вижда и бонус от обединението, показват данните.

Според данните от проучването при запазване на настоящите нагласи в парламента биха влезли 5 + 1 партии и коалиции – ГЕРБ-СДС, ПП и ДБ, ДПС, Възраждане и БСП.

Ще има интрига както за първото място на изборите, така и за третото. С близки резултати към момента са ДПС и „Възраждане“ – съответно 12,8% и 11,9%. БСП, която е раздирана от вътрешни скандали, получава 8,9% от гласовете според проучването.

Точно на бариерата от 4% е „Български възход“, като при тях резултатът ще зависи в голяма степен от предизборната кампания. „Има такъв народ“ е под чертата с 3,3%. С много голям дял в момента е отговорът „Не подкрепям никого“ – 4,8%.

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, а 47% – негативна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% в сравнение с януари, показват данните от проучването.

От „Тренд“ обаче уточняват, че то е финализирано преди скандала с новия списък „Магинтски“ – списъкът бе обявен на 10 февруари, а теренната работа по изследването е приключила на 11 февруари.

Четете още

Избор на редактора