Спас Гърневски постави Борисов до Стефан Стамболов

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски направи паралел между Стефан Стамболов и управлението на Бойко Борисов в словото си на церемонията пред паметника на българския държавник и премиер  по случай 169-ата  годишнина от рождението му.

Гърневски нарече Стамболов  гений на националното освобождение, като подреди името му до Георги Раковски, Васил Левски и Христо Ботев. Припомни, че в Европа го определят като Бисмарк на Балканите.

Изброи успехите му и цитира американския историк Уил  Мънро, който каза, че Стамболов е най-способният държавник, излъчен от българската нация за целия 19. век.

А след това риторично попита: „Не ви ли струва, че историята на съдбата на бележития държавник е актуална и днес? Нима България не беше до преди 2 години стабилна и предвидима държава?” Гърневски направи ретроспекцията на управлението на Борисов без да споменава името му като изтъкна:„Когато на 8 юли 2020 г. дойде вестта за първата стъпка на страната ни през прага на Еврозоната, на следващия ден в София избухна антиконституционен преврат. Нацията ни бе хвърлена в мъртва хватка на разделението от президента”.

А след това обобщи: „Само 2 години след преврата и управлението на Румен Радев с неадекватните му правителства, България изпадна във вътрешно-икономическа деградация и външна политическа изолация. Хора, доказали как се строи европейска държава, отново трябва да запретнат ръкави и да възстановяват щетите, нанесени на страната ни от авантюристи и шарлатани, както ги нарече самият президент”.

С военен ритуал, духов оркестър, венци и цветя беше почетена годишнината на Стефан Стамболов. На церемонията почти нямаше граждани, а сред официалните лица бяха зам.-кметовете Величко Родопски, Пламен Панов и Анести Тимчев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районни кметове. Не се забеляза нито един представител на друга политическа сила освен от ГЕРБ.

Четете още

Избор на редактора