Спин планът „Борисов“ и 6-векторният морфичен резонанс

Не се стряскайте! Тази дума, не е разкритие за политическа пандемия или обида към лидера на ГЕРБ. Причината да засягам темата е 6-векторният морфичен резонанс (досежно Ахмед Доган) за спасение на България, предложен от партията на Борисов, който за удобство наричам плана „Борисов“.

Спин докторите в англосаксонския свят са това, което ние тук назоваваме ПР-експерти. „Спин” е термин, който се използва като еквивалент за менажиране на гледните точки в обществото, изопачаването или манипулиране на определени позиции с цел да се преобрази възприятието на публиката, в случая избирателите.

Значението му произхожда от въртеливото движение на топката за тенис на маса. Така се казва и най-популярното забиване в тениса – топспин. По време на предизборни кампании се нашепват магически приказки и се филмират истории. Историята продава. Фактите не се помнят. Човекът обработва най-добре информацията в разказвателен вид. Бащата на спин професията, наричан още и бащата на манипулацията, е широко известен, но в тесен кръг. Нарича се Едуард Бернайс. Зигмунд Фройд е негов чичо. Той открива една проста формула, която се спазва и до днес. Измислянето на събития послания. Няма значение дали са драматични или ексцентрични, но те трябва да са кратко и детайлно оркестрирани.

Събитията създават новини. Новините създават нов дневен ред и необходимост обществото да купува, това което политиците продават или препродават. Спин докторите създават прелести. Те променят съществуващата реалност с нова и в това е тяхната стихия. Манипулацията според Бернайс е лоша, само когато е очевидна и директна. Когато се работи индиректно и не я усещате, значи е убеждение. Краткосрочните спасителни планове, опаковани в картонени кутии, сиреч прости, ясни и точни са мечтата на всеки политик. Такива са правилата, а и в хаоса на съвремието никой не може да пресмята дългосрочно.

Необходимо е да изработиш послания текущо разбираеми и изглеждащи като нови, да влееш тестостерон в обществото и избирателите се сковават пред теб. Шестте спасителни опорки на ГЕРБ за избавление на страната ни са елегантен политически ПР, но са партийно арогантни. И така трябва. Убедената в себе си партия е безцеремонна, защото ако е предпазлива създава чувството за несигурност. Високомерието е разпространена болест в политиката. Когато имаш власт, сякаш притежаваш магията да левитираш. Отделил си се от земята. При партията ГЕРБ е обратното. Гравитацията я сплесква. Не че става по-малка. Запазва големината си, но придобива корпулентна и тромава форма.

Точно от подобни болести лекуват спин докторите. Проблемът на „ГЕРБ –Борисов” е, че се превърна в мастодонт, който не е способен да крачи сам, а да пълзи. Това е и полезно, и вредно. Запазваш самочувствието си, че без теб политическата фауна е невъзможна, но разбираш, че няма как да оцелееш и без другите пъргави животни. Няма как да се храниш иначе. Независимо дали ги изяждаш или заедно ловувате. Спасителният спин план „Борисов“ изглежда перфектен. Всяко плагиатство е перфектно. Впрочем талантливите шамани новелисти ( политиците са точно такива) са плагиати. Само некадърните си измислят сами.

В настоящия момент държавите по света спасяват обществото. За жалост на либералите. Имаш ли държавната власт, ти си спасител. Нямаш ли я, си пускаш нокти на краката и докато трамбоваш (такъв е терминът за стоене над водата по време на игра на водна топка) драскаш противника където свариш. Но планът „Борисов” не е предназначен да спасява България. Той е предназначен да спаси само Борисов и ГЕРБ. Дреме им за страната.

Именно заради това беше и намигването към „Промяната” за голяма коалиция тип „Макс и Мориц”. Страховете на ГЕРБ са концентрирани в една точка. Ако се класират първи и никой не ще да се сортачи с тях, освен ДПС. Така много боли. Да победиш, а да си пак в опозиция. Нито една от шестте цели на ГЕРБ са реално изпълними. Това са намерения 100% хамелеонски. Едно към друго те биха могли да се превърнат в своята противоположност. . Тези цели са спин цели. Тотално ще се превъртят в бъдеще. Защото зависят не само от малките животни около мастодонта, но и от грамадните в света. Пък и ако Борисов-ГЕРБ се докопат до властта, това което ще правят, е да отмъщават.

Впрочем, проблемът на „Промяната” беше също стремежа към отмъщение. А с отмъщение политика не се прави. Правят се пакости. В началото на битието си в бранша (не още по-предишното на охранител) Борисов каза, че не е политик, а общественик. Така казваше и Фидел Кастро. Това сравнение куца, но лидерът на мастодонта отдавна има огромни амбиции. Да спасява. И тъй като предизборните кампании са поезия, а управлението е проза, ще завърша с Христо Фотев.

„Спасителят се давеше със сила, със страшна сила давеше се той. Какво, че той не знаеше да плува? Ний вярвахме, че ни спасява той.”

Четете още

Избор на редактора