Спираме визите за руснаци

България спира приемането на документи за туристически визи за граждани на Русия, съобщи РИА Новости. Тя се позовава на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР). Мярката се отнася както за туристите, така и за собствениците на имоти в България.

„Според туроператорите, българското консулство в Москва ги е уведомило за временното преустановяване на приема на документи за туристически визи, както и за визи за собствениците на имоти „предвид възникналата извънредна ситуация“, се казва в съобщението на дипломатическото ни представителство.

От консулството ни в Москва са обяснили на руснаците, че причината за спирането на визите е обявяването на 5 август за персона нон грата на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия .

„Тази стъпка от руска страна е отговор на решението на българските власти да експулсират от страната 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе“, коментират от АТОР. От асоциацията уточниха още, че поради липса на служители консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство във Варна частично са преустановили работата си.  Асоциацията отбелязва, че не е известно колко дълго ще продължи паузата в процеса на издаване на виза. От нашето Външно пък твърдят, че проблемът е просто в липса на персонал, затова с приоритет се обработват хуманитарни случаи.

България не е единствената страна, която въвежда подобни ограничения. Общо 12 са държавите, които в различна степен се затварят за руски граждани. Сред тях са Белгия, Дания, Латвия (където дават виза само за погребение на близък), Литва, Малта, Словакия, Нидерландия, Чехия, Естония.

 

Четете още

Избор на редактора